Keloğlan Masalları: Uzun Yavere Karşı

Keloğlan Masalları

Keloğlan Masalları: Uzun Yavere Karşı, padişahın askerleri Uzun ve huysuz'u yakalayıp arabaya koyup götürmektedir. Elleri zincirle bağlıdır. Arabada yaver isminde akılsız bir haydut daha vardır. Uzun ve Huysuz kendi aralarında tartışırken Yaver'de onları dinler. Yaver Huysuz'a aslında çok güçlü olduğunu fakat akılsız olduğu için başkalarının komutlarıyla hareket ettiğini söyler. Bunu duyan Huysuz ondan zincirlerini kırmasını söyler. Yaver bütün zincirleri kırar. Ardından kapıyıda kırıp kaçarlar. Askerlerden kaçarken Uzun yorulur Huysuz sinirlenip birde seninlemi uğraşacağız der. Uzun bunu duyunca alınır ve yanlarından ayrılır. Huysuz yeni arkadaşı ile yoluna devam eder. Bu sırada Keloğlan köye gitmek için kestirme bir yolu kullanırken kaybolur. Bir anda karşısına bir çakal çıkar. Çakal onu kovalamaya başlar. Bir anda kuyuya düşer. Kuyuda uyuya kalır. Sabah olduğunda Huysuz Yaver'e bütün köyü soymasını söyler. Yaver sırtına yüklediği eşyalarla gelir. Huysuz onu daha büyük işlerde kullanmalıyım diye düşünür. Büyük bir kervanı soymayı düşünür. Kervanın geçeceği yolda pusuya yatarlar.

Kervan oradan geçerken Huysuz arabalardan birinin tekerini kırmayı düşünür. Yaver bunu duyunca büyük bir kayayı arabanın üzerine atıp tekerini kırar. Bu Huysuz'un hoşuna gider. Bu sırada Keloğlan düştüğü çukurdan kurtulmak için bağırıp yardım ister. Çukurun başında sesini Uzun duyar. Uzun Huysuz'un artık kendisini istemediğini yeni bir arkadaş bulduğunu söyler. Çok üzgündür. Keloğlan eğer beni buradan kurtarırsan sana anamın yaptığı sarmalardan veririm der. Uzun bunu duyunca çukura atlar. Fakat bu seferde ikisi çukurda mahsur kalmıştır. Uzun Keloğlan'ı sırtına alıp yukarıya fırlatır. Keloğlan'da eve gidip ip getireceğini ve onu oradan çıkaracağını söyler. Uzun kuyuda tek başına kalmıştır. Bu sırada askerler kırılan arabanın tekerini tamir etmeye çalışırken Huysuz diğer arabayı içindeki mallarla birlikte kaçırır. Yaver onu kovalayan askerlerin önüne kocaman bir kütük atıp arabaya atlar ve kaçarlar. Uzun kuyunun içinde Keloğlan'ın da kendisini terkedip gittiğini düşünüp üzülürken bir ip görür. Keloğlan bana yardım edeni ben yarı yolda bırakmam der ve Uzun'u oradan çıkarır. Ona bir tabak dolusu sarma ve ayran getirmiştir.

Uzun yemekleri afiyetle yer. Daha sonra ağlamaya başlar. Daha önce hiçkimse bana böyle iyi davranmadı, Huysuz bile beni terk etti der. Keloğlan'a artık kendisinin arkadaşı olmak istediğini söyler. Keloğlan bundan sonra hırsızlık yapmamasını dürüst insanlar gibi çalışıp kazanmasını söyler. Uzun çok mutlu olur. Bostanda kendisine yardım etmesini söyler. Uzun orada çalışırken karpuzların yarısını yer. Anası onları oradan kovalar. Kaçarken yaklaşmakta olan komutan ve askerlerin seslerini duyarlar. Komutan onlara Huysuz ve Yaver'in padişahın kervanını soyduğunu söyler. Uzun Huysuz eski arkadaşımdı der. Bunu duyan komutan onları tutuklamak ister. Keloğlan Uzun'un artı iyi birisi olduğunu söyler. Huysuz'u yakalamak için kendilerine yardım edebileceklerini söyler. Komutan onları yakalayamazsanız ikinizide zindana atarım der ve gider.

Keloğlan Uzun'da Huysuz'un çaldığı eşyaları koyduğu yeri öğrenir. Birlikte oraya giderler. Büyük bir taşın arkasına saklanıp Huysuz ve Yaver'i izlerler. Uzun bir anda ortaya çıkıp Huysuz'a sitem eder. Huysuz kendisini yanlış anladığını hala kendisinin arkadaşı olduğunu söyler. Uzun kırgın bir şekilde ben artık iyi biriyim çaldıklarınızı geri verin der. Bunun üzerine Huysuz Yaver'e Uzun'u durdurmasını söyler. Bu sırada Keloğlan ata binip askerleri çağırmaya gider. Uzun ve Yaver güreşirken askerler gelir. Yaver komutanın eski askeri olduğu için onun emrini duyunca teslim olur. Komutan askerlerine Huysuz'u yakalamalarını söyleyince Uzun eski günlerini hatırlayıp buna engel olmak ister. Huylu huyundan vazgeçmez deyip ikisini birden tutuklayıp arabaya koyup götürürler. Başladıkları yere geri dönen Uzun ve Huysuz arabanın içinde yeniden tartışmaya başlar. Çünkü Uzun'un yine karnı acıkmış ve söylenmeye başlamıştır.

Benzer Birkaç Keloğlan Masalları Hikayesi Daha!

Bu hikayeyi beğendiyseniz, neden koleksiyonumuzdaki diğer eğlenceli "Keloğlan Masalları" hikayelerden birini daha okumuyorsunuz: